9 000 hästar spårlöst borta

SvD hade igår en artikel om försvunna hästar.
 
En ny kartläggning visar att upp till 9000 hästar försvinner varje åri Sverige. Länsstyrelsen i Skåne vill få resurser för att kontrollera om svenska hästar fraktas illegalt till Centraleuropas färdigmatsfabriker.
 
 Det är inte bara rumänska hästar som blir till råvara för den europeiska livsmedelsindustrin. Sedan flera år kommer stoa kvantiteter hästkött till Europa från hästar i USA som slaktas i Kanada och Mexiko.. Och i Storbritannien och Irland försvinner varje år 75000 hästar spårlöst, enligt källor inom Labour. Även i Sverige går hästar bokstavligt talat upp i rök, och detta i väldiga mängder.
År 2011 slaktades 4300 hästar legalt vid svenska slakterier och blev livsmedel. Dessutom utfärdades 1122 tillstånd av länsstyrelser för att gräva ned döda hästar på av kommunen godkända platser. Till det kom drygt 6000 hästar som avlivades för att bli biomassa som uppblandat med träflis eldades upp i värmeverket i Karlstad.
Det finns inga kontrollr på hästar som transporteras ut ur landet. Slaktvärder för en häst är idag ungefär 2000 kr, men i Danmark är det dubbelt så högt, i Blegien 3 gånger  så högt, och i Italien fyrdubbelt.
 
Läs hela artikeln här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0